| Hozzászólás |
|
|
admin
- Admin
Békéscsaba 7:50 du. - 2009. február 4.
hozzászólások108 |
| |
|
Gábor hozzászólása: január 14th, 2009 - 8:09 du.
Kedves Tamás!
Köszönöm szépen a véleményét és a tanácsát, valószínűleg a “cserépmentes cserépkályha” mellett döntünk, úgyis csak hétvégén tudunk vele fűteni (péntektől vasárnapig, akkor meg lehet rakni rendesen), hétköznap pedig marad a központi fűtés. Ráadásul nem is nagyot tervezünk, így szerintem a célnak meg fog felelni. A kémény miatt nem vállalom a kockázatot, a födémet megbontani pedig a bokám sem kívánja. Bár lehet futok még egy kört és megkérdezem a korábbi tulajokat hogy a szüleik használták-e a kéményt kályhával, mert akkor valószínűleg bírná a kandallót is. De ugye az sem számít szakértői véleménynek. Apropó, találtam olyan céget a neten, aki gyárt viszonylag nagy kandallóajtót magában is. Egy próbát megér akit érdekel: www.kandalloajto.hu Köszönök mégegyszer mindent,
Tisztelettel: Kövér Gábor
|
|
|
|
admin
- Admin
Békéscsaba 7:49 du. - 2009. február 4.
hozzászólások108 |
| |
|
admin hozzászólása: január 14th, 2009 - 2:42 du.
Kedves Gábor!
Valójában Ön nem is kandallót szeretne, hanem üvegajtós cserépkályhát! Szóval, a cserépkályhát építik füstjáratokkal. A füst hosszabb útja miatt a nagy tömegű építőanyagot lassan melegíti át, de lassan is hűl ki. Jó hőtartó a beépített anyag tömegének köszönhetően, bár önnek a füst hűtése miatt kell. De amiről ön ír, funkcióját tekintve cserépkályha. A kandalló gyorsan a nagy üvegajtón keresztül adja le a hőt sugárzással, s gyorsabban is hűl ki. A másodlagos hőhasznosítása, a burkolat alóli forrólevegő kinyerés. Minél hosszabb a füstcső annál több hőt ad át a burkolat alatti levegőnek. A másik hőnövelés, ha esetleg egy burkolatba szerelt ventilátor rásegít a gravitációs légmozgásra, de akkor jobb inkább, ha nagyobb nyílásokat alakítunk ki a burkolaton. A kandalló nem az a “műfaj”, hogy füstjáratokat alakítsunk ki. Bizonyára ki lehet kísérletezni, de kandallós szabály, hogy a füstcsövet, még vízszintesen sem húzhatjuk el, nemhogy kanyarogjon, mit egy cserépkályha esetén. Ugyanakkor nekem is vízszintesen van elhúzva, illetve láttam már olyan kandalló füstcsövet, ami 3 felé van ágaztatva, majd egyesítve, ezáltal a füstjárat össz-keresztmetszete nem csökkent, de a hőleadó felületet így megnövelték. A kémény hőjével mindenképp vigyázni kell, voltak régebben háztüzek. Gyakorlatilag Önnek egy olyan szakember kellene aki megmondja, hogy ilyen fűtés mellett, milyen füsthőfok várható, annak érdekében milyen vastag hőszigetelés kell annak megakadályozására, nehogy a tető, vagy a födém faszerkezete meggyulladjon. Egyébként az ilyen tüzek ott keletkeztek (ohogy én eddig képen láttam), ahol a kémény tartóképességét kihasználva pl. a mestergerenda támasztására is használták a kéményt. Gyakorlatilag beleépítették a gerendát. Azt nehezen tudom elképzelni, hogy egy téglakéményhez kívül hozzáérő gerenda vagy szarufa meg tudjon gyulladni, ha egyszer a kémény fala légtömör és tégla. Ilyen alapon a féltégla vastagságban a falban futó kémény is megégetné a falnak támaszkodó embert, de nem ilyet még nem tapasztaltam. Egy azért biztos, hogy jobb az elővigyázatosság. Sok sikert, kész receptet nem tudok, az építeni tervezett füstjáratok alapján, működésében Ön cserépkélyhát szeretne, max. nem csempével lesz burkolva. Tóth Tamás
|
|
|
|
admin
- Admin
Békéscsaba 7:47 du. - 2009. február 4.
hozzászólások108 |
| |
|
Gábor hozzászólása: január 13th, 2009 - 10:14 du.
Nagy érdeklődéssel olvastam el az összes hozzászólást, kérdést és a válaszokat, és mivel mi is kandalló építés-telepítés előtt állunk, ha megengedi, kérdeznék. Egy barátom rakná a kandallót, megfelelő téglából a tűzteret is, füstjáratok kialakításával, hogy a kéménybe már ne forró levegő menjen és használjuk a füst hőjét is. Ez ugye megoldható így? Azért is támogatnánk ezt a dolgot, mert a ház vályog, a kémény a falba épített, téglából rakott (a látható helyeken vakolt) kémény, ami ráadásul sárral betapasztott fa födémen megy a tetőtérbe és onnan fa gerendák-lécek között a szabadba. A szomszédunk gyári betét köré rakott kandallóval fűt, és az ő állítása szerint még a tetőtérben is borzalmas forró a kémény. Félek a hőtől ebben az esetben, mert a gyári betétekben nem igazán vannak füstjáratok, max. a pillangószelep. Viszont a másik oldal az, hogy van vegyes tüzelésű kazánunk is, amiből egy szintén hasonló kéményen át megy a füst a szabadba. No az a kazán rendesen fűti a környezetet, szinte mindenféle korlátozás nélkül megy a forró levegő a kéménybe, de ennek ellenére a kémény külső fala még csak langyosnak sem nevezhető. Ön melyiket javasolná: 1. házilag rakott tűztér, füstjáratokkal, nehezen beszerezhető ajtóval? vagy 2. gyári betét, és a “kémény hőtesztelése”? Előre is elnézést a terjedelemért és ha esetleg badarságot írtam, de megköszönném a véleményét és a tanácsát. Köszönettel: Kövér Gábor
|
|
|
|
admin
- Admin
Békéscsaba 7:25 du. - 2009. február 4.
hozzászólások108 |
| |
|
|
|
|
admin
- Admin
Békéscsaba 7:24 du. - 2009. február 4.
hozzászólások108 |
| |
|
|
|
|
admin
- Admin
Békéscsaba 7:23 du. - 2009. február 4.
hozzászólások108 |
| |
|
|
|
|
admin
- Admin
Békéscsaba 7:22 du. - 2009. február 4.
hozzászólások108 |
| |
|
|
|
|
admin
- Admin
Békéscsaba 7:20 du. - 2009. február 4.
hozzászólások108 |
| |
|
|
|
|
admin
- Admin
Békéscsaba 7:17 du. - 2009. február 4.
hozzászólások108 |
| |
|
|
|
|
admin
- Admin
Békéscsaba 7:15 du. - 2009. február 4.
hozzászólások108 |
| |
|
|
|
|
admin
- Admin
Békéscsaba 7:13 du. - 2009. február 4.
hozzászólások108 |
| |
|
|
|
|
admin
- Admin
Békéscsaba 7:11 du. - 2009. február 4.
hozzászólások108 |
| |
|
|
|
|
admin
- Admin
Békéscsaba 7:09 du. - 2009. február 4.
hozzászólások108 |
| |
|
|
|
|
admin
- Admin
Békéscsaba 7:00 du. - 2009. február 4.
hozzászólások108 |
| |
|
|
|
|
admin
- Admin
Békéscsaba 8:30 du. - 2009. február 3.
hozzászólások108 |
| |
|
|
|
|
kokuszka - New Member
11:31 de. - 2012. február 19.
hozzászólások1 |
| |
|
Sziasztok!
Samott tűztér, és füstjárat tervei, tervrajzai érdekelnének.
Sokat olvastam itt, de nem találtam pontos leírást. Tudna vlk segíteni?
KÖSZÖNÖM!
kokuszka
|
|
|
|
nezumi - New Member
2:39 du. - 2011. szeptember 20.
hozzászólások1 |
| |
|
Találtam egy nagyon hasznos ls jó tüzelési alapanyagot, és tüzelési módszert is, bár az egy kicsit drága mert ahoz kell egy csúcsmodern mikrochipes kandalló. Pellet tüzelésről cska nem rég hallottam, de vásároltam és tényleg jól lehet vele tüzelni. Ajánlom mindenkinek, azóta találtam pellet kandallókat és kályhákat kimondottan. Itt ismerkedtem meg vele: http://kandalloepito.com/pellet-tuzeloanyag/
|
|
|
|
disabled - New Member
10:39 de. - 2011. augusztus 20.
hozzászólások1 |
| |
|
Én kandallót szeretem volna otthonra, de nem tudtam pontosan hol is kezdjem az egész beruházást. Találtam egy nagyon szuper hasznos oldalt amelyet mindenkinek szívesen ajánlok.
http://kandalloepito.com/
|
|