Üzenet Gaminának!
Jól feladta a leckét nekem, mert nem hozzászólt, hanem a kérdését úgy küldte el nekem, hogy feljelentette nekem az egyik hozzászólásom, így se nem tudom az email címét, se nem fog értesülni a válaszomról, de hátha visszatér ide a válaszért.
Íme az ő kérdése:
Kedves Tűzimádó!
A segítségét szeretném kérni IDRO50-es kandallónk külső levegő bevezetéséhez.
Ez a 2. telünk, hogy kandallóval is fűtünk. Ez a nappali szobában sarokban helyezkedik el és a külső levegő bevezetés a padlásról történik. A napokban lettünk figyelmesek, hogy a konyhában lévő cirkó használat közben furcsa szagot áraszt. Kihívtuk a gázszerelőt, aki megmutatta, hogy a kandalló a cirkó kéményéből viszi el a levegőt. Kinyitottunk egy ablakot és rögtön nem volt visszaáramlás. Állítólag nem jó, hogy függőleges a levegő bevezetés, mert felmelegszik a levegő benne és nem tudja szívni a padlásról a friss levegőt. Azt mondta, hogy vizszintesen, a ház külő falára vezetve oldjuk meg a levegő elvezetést.
Ez segít? Nem fog abban is felmelegedni a levegő? Kb 4 méteres lesz az aluminium cső.
Üdvözlettel:
Gamina
Az én válaszom Gaminának:
Kedves Gamina!
Én lakberendező vagyok így ezt nem tudom előre megmondani.
Egy biztos a tűzhöz égési levegőt vízszintesen és alul célszerű vezetni. 4 méter vízszintesen padló szinten, biztos, hogy jobb munt 3 méter függőlegesen. A hideg meleg levegő rétegződik, ez egy függőleges csőben régegződhet, légdugónak hívják, viszintes csőben nem tud rétegződni, másrészt az én logikám szerint a kémény huzata attól függ milyen magas a kémény.
Ha a szoba zárt és fentről lefele vezetjük be az égési levegőt, akkor azzal a hosszal csökkentjük a kémény magasságát, azaz a huzatát.
Én a honlapomon több helyen annak adtam hangot, hogy nyílt égésteret ne használjunk, akár egy fali-cirkó akár egy szagelszívó hatással van egymás működésére és a kandallóéra is. Nekem zárt rendszerű a kandallóm, azaz az égési levegőt kívülről kapja (vízszintesen), de a levegő nem a szobába megy hanem a tűztérbe, így a kandalló tűztere és a szoba levegője teljesen el van zárva egymástól, ugyanúgy mint egy konvektoré, vagy egy turbós kazáné, és természetesen a gázkazánom is zárt rendszerű, így mindkét égés független a szoba levegőjétől, és pláne függetlenek egymástól. Ellenkező esetben a mai tökéletes légzárású ablakokkal nagyon veszélyes lehet bármelyik használata. Véleményem szerint így lehet legbiztosabbra menni a szénmonoxid mérgezéssel szemben. Másrészt a szoba melegjét nem szívesen engedem ki a kéményen, mondom ezt annak ellenére, hogy központi ventilátoros szellőztetés is építettem be a házunkba.
Sőt mi a gáz főzőlapot is lecseréltük indukciósra, így égéstermék nem lehet a lakás levegőjében.
De mint jeleztem már sok helyen, lakberendező vagyok, nem tüzeléstechnikai szakember.
Üdv!
TT