A hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni Bejelentkezés Regisztráció

Keresés 
Fórum keresés:

Külső égési levegő bevezetés

Hozzászólás

gamina - New Member

6:32 du. - 2012. február 23.

hozzászólások1

1

Kedves TT!

Köszönöm szépen válaszát! Sokat segített!

Elnézést, hogy “feljelentettem” a hozzászólását. Félreértelmezetem a mondatot. :-)

Üdvözlettel:

Gamina

admin - Admin

Békéscsaba

4:48 du. - 2012. február 23.

hozzászólások108

2

Üzenet Gaminának!

Jól feladta a leckét nekem, mert nem hozzászólt, hanem a kérdését úgy küldte el nekem, hogy feljelentette nekem az egyik hozzászólásom, így se nem tudom az email címét, se nem fog értesülni a válaszomról, de hátha visszatér ide a válaszért.

Íme az ő kérdése:

Kedves Tűzimádó!

A segítségét szeretném kérni IDRO50-es kandallónk külső levegő bevezetéséhez.

Ez a 2. telünk, hogy kandallóval is fűtünk. Ez a nappali szobában sarokban helyezkedik el és a külső levegő bevezetés a padlásról történik. A napokban lettünk figyelmesek, hogy a konyhában lévő cirkó használat közben furcsa szagot áraszt. Kihívtuk a gázszerelőt, aki megmutatta, hogy a kandalló a cirkó kéményéből viszi el a levegőt. Kinyitottunk egy ablakot és rögtön nem volt visszaáramlás. Állítólag nem jó, hogy függőleges a levegő bevezetés, mert felmelegszik a levegő benne és nem tudja szívni a padlásról a friss levegőt. Azt mondta, hogy vizszintesen, a ház külő falára vezetve oldjuk meg a levegő elvezetést.

Ez segít? Nem fog abban is felmelegedni a levegő? Kb 4 méteres lesz az aluminium cső.

Üdvözlettel:
Gamina

Az én válaszom Gaminának:

Kedves Gamina!

Én lakberendező vagyok így ezt nem tudom előre megmondani.

Egy biztos a tűzhöz égési levegőt vízszintesen és alul célszerű vezetni. 4 méter vízszintesen padló szinten, biztos, hogy jobb munt 3 méter függőlegesen. A hideg meleg levegő rétegződik, ez egy függőleges csőben régegződhet, légdugónak hívják, viszintes csőben nem tud rétegződni, másrészt az én logikám szerint a kémény huzata attól függ milyen magas a kémény.
Ha a szoba zárt és fentről lefele vezetjük be az égési levegőt, akkor azzal a hosszal csökkentjük a kémény magasságát, azaz a huzatát.

Én a honlapomon több helyen annak adtam hangot, hogy nyílt égésteret ne használjunk, akár egy fali-cirkó akár egy szagelszívó hatással van egymás működésére és a kandallóéra is. Nekem zárt rendszerű a kandallóm, azaz az égési levegőt kívülről kapja (vízszintesen), de a levegő nem a szobába megy hanem a tűztérbe, így a kandalló tűztere és a szoba levegője teljesen el van zárva egymástól, ugyanúgy mint egy konvektoré, vagy egy turbós kazáné, és természetesen a gázkazánom is zárt rendszerű, így mindkét égés független a szoba levegőjétől, és pláne függetlenek egymástól. Ellenkező esetben a mai tökéletes légzárású ablakokkal nagyon veszélyes lehet bármelyik használata. Véleményem szerint így lehet legbiztosabbra menni a szénmonoxid mérgezéssel szemben. Másrészt a szoba melegjét nem szívesen engedem ki a kéményen, mondom ezt annak ellenére, hogy központi ventilátoros szellőztetés is építettem be a házunkba.

Sőt mi a gáz főzőlapot is lecseréltük indukciósra, így égéstermék nem lehet a lakás levegőjében.

De mint jeleztem már sok helyen, lakberendező vagyok, nem tüzeléstechnikai szakember.

Üdv!
TT

admin - Admin

Békéscsaba

2:56 du. - 2011. június 25.

hozzászólások108

3

A kép alapján az égési levegőt a szabályozónál veszi, azaz elől. Emiatt a zárt rendszerűre nem lehet megcsinálni.

Az a jó, aminek van külső égési levegő bekötési csonkja. Az is jó lehet ami alulról veszi az égési levegőt és így a kandalló alá egy zárt üreg építésével megoldható a külső égési levegő ellátás.

A képen nem látszik hogy a füstcsőcsonkban lenne pillangó-szelep. Lehet hogy nincs, vagy csak nem szerelték rá a rudazatot fényképezés előtt?.

Ha nincs pillangó szelepe akkor nem kellene. Az ilyen “olcsó” betéteknek nagy eséllyel másodlagos égesi levegő bevezetése sincs. Ha mégis van akkor sem ablakra bukós.

Lényeg, ezzel nem lehet gazdaságosan tüzelni, persze attól lehet jó, ha csak dísznek kell, de dísznek drága, és megeheti az embert az ideg, hogy az üveg mindig összekormolódik, ha tényleg nincs megfelelő technikájú másodlagos égési levegő ellátása.

Bocs hogy negatív voltam, én inkább sporolnék még egy évet, hogy jobb minőségűt vegyek, ha a fényképen nem látottak tényleg hiányosságok.

Üdv!

TT

kicsisue - New Member

2:39 du. - 2011. június 25.

hozzászólások1

4

Kedves Tűzimádók!

Segítséget szerenék kérni. Új építésű házunkba szeretnénk kandallót építeni. A ház építésekor már a padlóba beépítésre került a cső, amely az égési levegőt kívülről adja a kandallónak.

Most kandallóbetétet keresek. Az egyik barkácsáruházban B1.0 Francia kandallóbetét néven (a google-ban így rákereshető) került meghirdetésre egy betét, ami árban, teljesítményben stb. megfelel nekünk. Az lenne a kérdésem, hogy valaki meg tudja-e mondani, hogy ennél a betétnél a külső égési levegő bevezetése megoldható-e.

Ha nem tudtok-e ilyen kandallóbetétet javasolni?

Köszönettel: kicsisue

A Tűzimádó - Kandalló - Fűtés fórumról

Online Felhasználók:

5 Vendég

Maximum online: 20

Fórumok

Csoportok:1

Fórumok1

Témák57

Hozzászólások219

Tagok

300 tag